„Pentru mine sarcina mea cea mai importanta este aceea de a remarca pentru prima data un lucru pe care toti il privesc dar nu-l vad” - Hans Seille
In Romania exista doua rase crescute in mod traditional in gospodariile populatiei in secolul trecut, rase care din pacate, in prezent sunt tot mai mult date uitarii, in ciuda potentialului lor deosebit pentru obtinerea de produse traditionale. Este vorba de Mangalita, cu varietatile ei de culoare rosie si blonda <din pacate varietatea neagra si " abdomen de randunica" au disparut complet de la noi> si rasa Bazna, sau Porcul de Bazna, cum mai este citat in literatura de specialitate.
Porcul Bazna s-a format in urma incrucisarii dintre porcii adusi de sasi odata cu venirea acestora in Ardeal in jurul anului 1800, numiti Sattelschwein cu porcii Mangalita existenti in aceste zone.
Cand se vorbea despre carnea de porc se vorbea despre cea mai gustoasa carne de animal care exista in ferme, in prezent cea mai mare parte a carnii de porc existente pe piata nu mai are gust bun. Calitatiile carnii de porc erau date de: perselare, marmorare.
Problema porcului Bazna e mult mai complexa. Multi tarani il vor dar nu au de unde sa il cumpere.
O tara de nebuni. Aveam porcul bazna care are calitati gustativeale carnii incomparabil mai bune decat al raselor de carne exemplific; perselarea marmorarea fragezimea gustul culoarea miros aspect etc momentan multe din aceste calitati nu mai conteaza normal …?
„Pentru mine sarcina mea cea mai importanta este aceea de a remarca pentru prima data un lucru pe care toti il privesc dar nu-l vad” - Hans Seille
In Romania exista doua rase crescute in mod traditional in gospodariile populatiei in secolul trecut, rase care din pacate, in prezent sunt tot mai mult date uitarii, in ciuda potentialului lor deosebit pentru obtinerea de produse traditionale. Este vorba de Mangalita, cu varietatile ei de culoare rosie si blonda <din pacate varietatea neagra si " abdomen de randunica" au disparut complet de la noi> si rasa Bazna, sau Porcul de Bazna, cum mai este citat in literatura de specialitate.
Porcul Bazna s-a format in urma incrucisarii dintre porcii adusi de sasi odata cu venirea acestora in Ardeal in jurul anului 1800, numiti Sattelschwein cu porcii Mangalita existenti in aceste zone.
Cand se vorbea despre carnea de porc se vorbea despre cea mai gustoasa carne de animal care exista in ferme, in prezent cea mai mare parte a carnii de porc existente pe piata nu mai are gust bun. Calitatiile carnii de porc erau date de: perselare, marmorare.
Problema porcului Bazna e mult mai complexa. Multi tarani il vor dar nu au de unde sa il cumpere.
O tara de nebuni. Aveam porcul bazna care are calitati gustativeale carnii incomparabil mai bune decat al raselor de carne exemplific; perselarea marmorarea fragezimea gustul culoarea miros aspect etc momentan multe din aceste calitati nu mai conteaza normal …?